U BiH postoji kontinuirana gradnja spomenika i spomen – obilježja posvećenih ratnim stradanjima u periodu od 1991 – 1995. godina pri čemu nerijetko ti spomenici ne doprinose procesu pomirenja i zdravom suočavanju sa prošlošću u BiH.

Centralna evidencija spomenika u BiH (CES BiH) predstavlja jedinu evidenciju spomenika i spomen – obilježja u Bosni i Hercegovini, a koji su izgrađeni u postkonfliktnom periodu u Bosni i Hercegovini (1996 – 2016) koji su nastali posljedicom oružanih sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), Vojske Republike Srpske (VRS), Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Narodne odbrane Zapadne Bosne (NOZB).

Istraživači i historičari koji su gradili Centralnu evidenciju spomenika (CES) dobili su činjeničnu građu iz različitih izvora, čija evidencija se može pregledati preko mape Bosne i Hercegovine. Prvi put u historiji zemalja bivše Jugoslavije, napravljena je evidencija spomen – obilježja koja ne daje prostor za manipulaciju, minimiziranje ili preuveličavanje svih spomenika koji su izgrađeni u Bosni i Hercegovini.

Ovo nije konačna i potpuna lista spomenika koji su izgrađeni u BiH, ali u velikoj mjeri daje jasan prikaz problema izgradnje spomen – obilježja u našoj zajednici. Takođe, svaki građanin/nka koji ima bilo kakvu informaciju u vezi nekog spomen – obilježja može isti prijaviti, a stručni tim UDIK-a će kroz određeni proces provjere utvrditi da li je informacija istinita te ukoliko jeste podatak će biti uvršten u Centralnu evidenciju spomenika (CES).